Krontech-kodal-1.jpg

En norsk verktøy-klassiker: Kodal sirkelskjærer

Norske verktøyoppfinnelser er det ikke mange av på markedet. Kodal sirkelskjærer er et av få verktøy funnet opp av en nordmann.


Det er bare å innrømme: Svenskene har alltid gått for å være litt mer nytenkende og innovative enn oss her i Norge. Både skiftenøkkelen og den klassiske meterstokken kan spores tilbake til oppfinnere hos «söta bror» på 1800-tallet.

Men en ekte og fin norsk oppfinnelse, som fortsatt er å finne på markedet, har vi: Kodal sirkelskjærer.

Ble inspirert av brødrene

Midt på 60-tallet ønsket Arne Hjorteset en enklere måte å lage hull på, spesielt store hull i tre og andre materialer. Arne var utdannet ved Göteborgs tekniske institutt, og hadde på denne tiden eget bilverksted og bensinstasjon.

Arne Hjorteset hadde lyst til å lage en justerbar sirkelskjærer, som brødrene hans, som drev i byggebransjen, mente at det var behov for. Som sagt så gjort: Året 1967 så Kodal sirkelskjærer dagens lys.

Hjortesets oppfinnelse er en konstruksjon som kan skjære hull i valgfri diameter 36-140 mm. På den tiden var det nok som regel den manuelle borvinden som var drivkraften på sirkelskjæreren. At navnet ble Kodal sirkelskjærer har sin årsak i at Arne bodde i Kodal, rett utenfor Sandefjord.

Ingen større forandringer siden '67

På denne tiden ble sirkelskjæreren produsert i eget verksted. I dag produseres sirkelskjæreren av bedriften Krontech AS i Sandefjord.

– Produktet er i stor grad nøyaktig likt det som Arne konstruerte i 1967. Noen enkle forbedringer har nok skjedd underveis, men ingen større forandringer, forteller Vidar Kronstad, innehaver av bedriften.

Sirkelskjæreren er både enkel og genial i sin konstruksjon. Senterboret er også holder for skjæret som lager hullet. Dette kan stilles til valgfri diameter, nøyaktig det målet du ønsker. Og det er kanskje dette som har vært Kodal sirkelskjærerens største fortrinn, nemlig den trinnløse innstillingen av diameteren.

– Omsetningen av sirkelskjæreren har vært ganske stabil. Den store veksten kan vi nok se langt etter, det finnes mange konkurrerende produkter som også lager hull. Men Kodal sirkelskjæreren er fortsatt den som kan skjære nøyaktige hull med valgfri diameter, sier Kronstad.