tyrolit-feil-front.jpg

Kapp og slip: 5 feil proffen ikke gjør

Uten riktig kunnskap blir håndteringen av kappe- og slipemaskiner verken sikker eller effektiv, og resultatet blir skadelidende.

 

Sammen med ekspertene i Tyrolit ser vi her på fem vanlige feil ved kapp og slip, og byr samtidig på noen tips på veien.  

Feil nr. 1 som proffen ikke gjør: Heng aldri på maskinen

Noe alle fagfolk vet, er at man ikke skal tvinge maskinen når man kapper med en vinkelsliper. Det er skiven som skal gjøre jobben. Du skal bare holde i maskinen og lede den så rett som mulig. Deretter lar du skiven tygge seg gjennom materialet på egen hånd.

Feil 1

Trykker du for hardt eller «henger» på maskinen, rekker ikke skiven å jobbe i riktig takt. Den slites ned mye raskere, og du risikerer at materialet misfarges. Begynner du dessuten å bøye sideveis, er det fare for at den kan gå i stykker. Da flyr bitene av gårde i høy hastighet, og du kan skade både deg selv og omgivelsene.

Feil nr. 2 som proffen ikke gjør: Slip aldri rustfritt etter stål

Feil 2

En skive som har vært brukt på stål, skal ikke brukes på rustfritt. Stålmateriale inneholder nemlig jern, og det legger seg som et belegg på skiven. Hvis dette belegget deretter havner i snittet på et rustfritt materiale, kan det oppstå korrosjon, og produktets utseende blir skadelidende.

Proffen vet dette. Derfor har store industribedrifter delt opp verkstedene sine, slik at en avdeling brukes til rustfritt og en annen til «svart» (vanlig stål). Hvis man ikke har denne muligheten, må man alltid bytte skive når man går fra svart materiale til rustfritt. Og det er viktig at man virkelig gjør det.

På skivene for rustfritt materiale er det et lite symbol som viser at de verken inneholder jern, klor eller svovel. Da risikerer du ikke belegg på materialet, leverer et resultat som varer, og får fornøyde kunder.

Se vårt utvalg på nett:

Feil nr. 3 som proffen ikke gjør: Bruk aldri feil skive til din maskin

Det er verken særlig smart eller profesjonelt å bruke en myk skive i en sterk maskin. Ved tøff bruk forsvinner kornene i skiven svært raskt, og det blir ikke effektivt verken for resultatet eller økonomien. Da er det bedre å velge en hardere skive.

Proffen bruker heller ikke en for hard skive i en svakere maskin. Det gjør at slipekornene har lettere for å tette seg igjen. I stedet for å løsne i tur og orden som de skal slik at du hele tiden får fram nye, skarpe korn, så «glasser»  skiven. Det betyr at materialet smelter av varmen fra bearbeidingen og legger seg oppå slipekornene. Materialet du kapper i blir også stygt og misfarget.

Feil 3

PS! Hvor myk eller hard en skive er, avgjøres av hvor mykt eller hardt bindemiddel som er benyttet for å feste slipekornene. Det kan leses ut fra bokstavangivelsen på skiven.

Feil nr. 4 som proffen ikke gjør: Spenn aldri materialet fast på feil måte

Proffen vet hvor viktig det er å spenne fast alle detaljer på riktig måte før man begynner å kappe. Monterer du materialet ved en arbeidsbenk, skal snittpunktet befinne seg så nært skrustedet som mulig. Ellers begynner materialet lett å vibrere, og da blir det vanskelig å kappe rett og effektivt. Jobb i nærheten av skrustedet, så slipper du vibrasjoner og får bedre resultat, mindre slitasje og en skive som holder lengre.

Feil 4

Feil nr. 5 som proffen ikke gjør: Slip aldri med en kappeskive

Har du sett dette noen gang? Det kan kanskje være fristende å kappe med en skive, og deretter «grader»  litt med siden på skiven for å slipe bort en ujevnhet eller to. Men det innebærer en svært høy sikkerhetsrisiko.

Det finnes flere årsaker til at visse skiver er laget for å kappe med og andre for å slipe med. Sliper du med siden på en kappeskive, får den en større sidebelastning enn det som er beregnet, og skiven kan gå i stykker. Hvis det skjer når den roterer med 12 000 omdreininger per minutt, kan du selv tenke deg hvor katastrofale følgene kan bli. Skivebiter som flyr av gårde ukontrollert i høy hastighet, kan skade både deg og omgivelsene. 

Feil 5