hjelmstadbakk-ws.jpg

Duket for yrkes-EM i Budapest

Yrkesfag er i vinden som aldri før. 25. - 29. september skal norske ungdommer måle krefter mot resten av Europa i sine respektive fag.

 

Årets utgave av EuroSkills, europamesterskapet i yrkesfag, går av stabelen i den ungarske hovedstaden Budapest. Fra 25.-29. september skal 14 norske ungdommer konkurrere i til sammen 12 ulike fagdisipliner de beste yrkesfagelevene på kontinentet.

Både i Norge og internasjonalt har yrkeskonkurransene blitt en viktig faktor for å heve statusen til yrkesfag. TOOLS har i flere år støttet opp under yrkesfagene som hovedsponsor for det norske yrkeslandslaget og WorldSkills Norway.

– Vi ser at yrkeskonkurranser motiverer til ekstra innsats og er med på å bidra til økt, positiv oppmerksomhet omkring yrkesfagene og økt kvalitet på opplæringen. Yrkeskonkurransene fører til at elever og lærlinger øver og trener ekstra på faglige utfordringer, sier «landslagssjef» for det norske yrkeslandslaget, Elisabeth Lange.

Hun forteller at målsettingen for årets EM er at over halvparten skal oppnå medalje for utmerket gjennomføring, såkalt «Medallion of Excellence», og at minst tre kommer på pallen.


Elektriker Knut Martin Breivik i aksjon under VM i Brasil i 2015. Årets europamesterskap går av stabelen i Budapest i slutten av september. (Foto: WorldSkills Norway)

Yrkesfag i støtet

Nylig kom nye søkertall til videregående opplæring. Tallene bekrefter tendensen man har sett de siste årene: En klar økning av elever som søker seg til yrkesfagene.

– Det er svært gledelig at det nå er over 50 prosent av elevene som velger yrkesfag fremfor studiespesialisering, sier Lange, og har forklarer framgangen slik:

– Det har vært jobbet mye fra mange hold, fra regjeringen og partene i arbeidslivet, opplæringskontorene og bedrifter rundt om i landet. Alle har vært med på å vise frem det positive med yrkesfag og de mange mulighetene som finnes. Det er her jobbene finnes og det er massevis av muligheter for karriere og videreutdanningsmuligheter om man velger yrkesfag. Dette begynner nå både de unge selv og deres foresatt å forstå.

Yrkesfagenes år

Året 2018 har også blitt døpt «yrkesfagenes år». I løpet av årets gjennomføres en nasjonal kampanje som skal øke innsikt om yrkesfag og arbeidsliv, øke unges interesse for yrkesfaglige utdanningsvalg og øke antall lærebedrifter og læreplasser.

«Yrkesfagene år 2018» har blitt tatt godt imot, og både regjeringen og hovedorganisasjonene har frontet kampanjeåret.


Landslagssjef og sekreteriatsleder Elisabeth Lange i WorldSkills Norway . (Foto: WorldSkills Norway)

– Vi har blant annet hatt kampanjer i sosiale medier rettet mot ungdom før søknadsfristen til videregående gikk ut og i våres og i sommer har vi hatt en spesiell kampanje kalt «Læreplassjeger», rettet mot lærebedrifter, for å få flere og nye bedrifter til å ta inn lærlinger. Denne vil fortsette utover høsten og skjer i nært samarbeid med fylkeskommunene, NHO, LO, opplæringskontor og bedrifter, forteller Elisabeth Lange.

Fra 31. august - 16. september 2018 arrangerer også regjeringen i samarbeid med WorldSkills Norway utstillingen «Fremtidens yrkesfag» på Teknisk museum i Oslo.

– Statsminister Erna Solberg vil åpne utstillingen og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner skal åpne seminaret. Hver helg de tre ukene utstillingen blir stående skal vi ha forskjellige aktiviteter for barn og unge som kommer til museet sammen med foresatte, avslutter Lange.

Les mer om seminaret og utstillingen på Teknisk museum her.

TOOLS er stolt hovedsponsor for TOOLS er stolt hovedsponsor for WorldSkills Norway og Norges yrkeslandslag og ønsker de norske lykke til i årets mesterskap!

Fakta: EuroSkills i Budapest

Europamesterskapet i yrkesfag (EuroSkills 2018) arrangeres i Budapest fra 25.-29. september. 14 norske ungdommer skal delta og konkurrerer i til sammen 12 fag.

Her er de norske representantene:

 • Anleggsgartner: Kjetil Sigurd Marius Schwoch og Nils Karjetta
 • Bilmekaniker, lette: Jon Sindre Lund Gabrielsen
 • Bilmekaniker, tunge: Tor Øyvind Venemyr Voreland
 • Elektriker: Ståle Brå
 • Frisør: Leif Anders Øverland
 • Helsefagarbeider: Silje Kjærnli
 • Hudpleie: Carina Larsen
 • Kokk: Torkil S. Helmersen
 • Mekatronikk: Espen Brandtzæg Godø og Vinjar Vederhus
 • Resepsjonist: Anette Johansen
 • Servitør: Birk Torp
 • Sveising: Jon Arne Hjelmstadbakk

Les mer om Norges yrkeslandslag på WorldSkills.no