Derfor mener Malermester Marina foreldre bør sette seg inn i hva yrkesfag er og hvilke muligheter det gir ungdommen.

 

1. mars er søknadsfristen for videregående opplæring for skoleåret 2022/23. Vi i TOOLS heier på at flere ungdommer skal søke seg til yrkesfag når de skal velge studieretning. Ikke bare fordi arbeidsmarkedet og næringslivet i Norge har et enormt behov for dem, men også fordi det kan gi dem en fantastisk spennende karriere med muligheter som mange ikke er klar over.

For å gjøre foreldre bedre rustet til å veilede sine ungdommer, har vi i TOOLS tatt en prat med Byggtapetsermester Marina Nordahl (48) fra Haugesund. Hun brenner virkelig for yrkesfagene - og spesielt for å få flere jenter til å velge håndverksyrker.

– Jeg elsker jobben min, og jeg gleder meg oppriktig til å dra på jobb hver dag. Det å være håndverker er så givende og har så mange fordeler at jeg skulle ønske langt flere valgte den retningen. Og det tror jeg flere hadde gjort, hadde foreldrene og ungdommene selv bare visst mer om hva det egentlig innebærer, sier Marina.

Håndverker. Punktum.

I 2020 kom Marina helt til finalen i kåringen av “Norges hyggeligste håndverker”, i kategorien “Malere”. For hun er det også. Både en av Norges hyggeligste håndverkere – og maler.

– Byggtapetsermester er en tittel som egentlig ikke finnes lenger. Nå heter det bare Malermester. Jeg var faktisk den tredje dama i Norge, og den første på Vestlandet, som fikk tittelen Byggtapetsermester, sier hun.

Marina understreker at hun ikke går rundt og tenker på seg selv som en kvinnelig håndverker. Hun er en håndverker. Punktum.
– Jeg blir behandlet med like mye respekt og blir like godt tatt imot som en mannlig håndverker. Både kolleger og kunder synes det er trivelig når en dame tropper opp i arbeidsklær. Det gjør noe med arbeidsmiljøet. Og ute på jobber møter jeg stadig jenter som er rørleggere eller elektrikere. Det blir heldigvis mer og mer vanlig, sier hun.

 

Små og store fordeler

Marina forklarer at det er mange små og store fordeler ved å velge et håndverksyrke.

– For det første får man brukt kroppen hver dag. Det er en stor helsegevinst i det. Også får man være kreativ, bruke verktøy og skape noe med hendene sine. Man møter også mange forskjellige mennesker. Også slipper man å gruble på hvilke klær man skal ha på neste dag. Det er det samme tøyet uansett, sier hun og ler.

Hun trekker også frem fordelen med at man tjener penger og pensjon tidlig.

– Går man allmenfag må man ofte utdanne seg videre, og man kommer senere inn på arbeidsmarkedet - med opptil flere hundre tusen i studielån. Tar du yrkesfag begynner du å tjene penger allerede som lærling i 18-årsalderen, uten å ha studielån. Og sammenlignet med veldig mange yrker er håndverksyrker godt lønnet. Man bør se slike ting i perspektiv, anbefaler hun.

En sikker jobbfremtid

Dersom man tar yrkesfag på videregående skole har man uansett mulighet til å ta høyere utdanning senere. Enten ved å ta påbygging til generell studiekompetanse, eller benytte seg av 23/5-regelen eller Y-veien.

Gode jobbmuligheter er det også. SSB estimerer at Norge vil mangle nesten 90 000 fagarbeidere i 2035. Allerede i dag mangler bygg- og anleggsbransjen over 13 000 arbeidstakere. Det er ikke uten grunn at NAV omtaler yrkesfag og fagbrev som en av de sikreste veiene til jobb i fremtiden.

En bønn til foreldre

Mange som er foreldre til jenter vil kanskje tenke at typiske håndverksyrker som snekker, rørlegger, elektriker og maler egner seg best for gutter. Det er ikke Marina enig i.

– De tenker litt feil. Så lenge du er kreativ, liker nye utfordringer, det å skape noe og bruke kroppen, er det like aktuelt for jenter som gutter. Jeg anbefaler alle som kunne tenke seg yrkesfag å velge det, uavhengig av kjønn. Så lenge interessen og lysten er der, kan jenter bli like gode håndverkere som gutta!

– Min bønn til foreldre er at de setter seg ordentlig inn i yrkesfagene og hvilke muligheter de gir. Det er viktig å støtte ungdommene våre i valgene de vil ta, avslutter Marina.

Vi i TOOLS slutter oss til Marinas oppfordring til foreldrene og heier på at flere skal velge yrkesfag – også jenter! Husk at søknadsfristen for videregående opplæring er 1. mars.