Dette må du tenke på når du skal velge vinkelsliper

For mange håndverkere er vinkelsliperen et av de viktigste og hyppigste brukte verktøy

En vinkelsliper har i dag blitt et universelt verktøy med svært mange bruksområder. For mange håndverkere er det blant deres viktigste og hyppigst brukte verktøy.

En vinkelsliper er en allsidig verktøymaskin med en roterende og utskiftbar kappeskive, og kan være et like nødvendig verktøy for en snekker som for en anleggsgartner.
– Vinkelslipere blir ofte brukt til mye kapping, sliping og bearbeiding av metall. Mange bruker også verktøymaskinen til andre oppgaver som fliser, kantstein, asfalt, belegningsstein, takstein og treverk.
Det forklarer produktekspert Thomas Belgen hos Milwaukee, som legger til at det er kappeskivene som styrer om bruksområdet er metall, treverk, betong, stein eller fliser.

– Mens en rørlegger gjerne har behov for å skjære ut hull i fliser, har en tømrer ofte behov for en vinkelsliper til å kappe takstein eller litt armeringsjern her og der. For småjobber som armeringsjern er en kappeskive på 125mm bra, mens til takstein vil du gå for 230mm, sier han.

 

Her ser du en av Milwaukee sine mest solgte 125 mm maskiner - en Milwaukee M18 FSAG125

Han forteller at du får vinkelslipere i mange ulike varianter og modeller som drives på både batteri og strømkabel.
– En kablet vinkelsliper gir vanligvis mer konstant kraft og du slipper å tenke på lading, men den kan begrense bevegelsesfriheten og øke risikoen for snubleulykker. En batteridrevet vinkelsliper gir deg større fleksibilitet og mobilitet, og er lettere å bruke på trange steder. Hvis den skal brukes sammenhengende over lang tid, risikerer du at batteriet går tom for strøm. Derfor kan det være lurt å ha to batterier, poengterer han.

Så, hva må du tenke på når du skal kjøpe en vinkelsliper?Det første du må definere er hva du skal bruke maskinen til.

– Motorkraften må være tilstrekkelig for å kutte gjennom de materialene du jobber med, så det er viktig å se på vinkelsliperens kraft og ytelse. For generelle oppgaver er en vinkelsliper med en motor på omtrent 800w-1200w vanligvis mer enn nok. Men, hvis du skal håndtere mye tungmetall- eller steinarbeid, bør du vurdere en modell med høyere effekt, utdyper han.

Sikkerhet først

– Videre må du ta stilling til hva din bruk vil kreve når det kommer til ergonomi, sikkerhetsfunksjoner og tilbehør, legger han til.

Mens driller roterer rundt 700 til 1200 rpm, kan vinkelslipere komme opp i hele 10.000 rpm. Det gjør vinkelslipere til svært effektive verktøy, men setter samtidig et høyere krav til sikkerhet.
– Du er nødt til å bruke nødvendig verneutstyr når du bruker en vinkelsliper, og da er det særlig to ting som er eksepsjonelt viktig: hørselvern og vernebriller. Bruk gjerne en hjelm med visir og en støvmaske hvis oppgaven du utfører produserer mye støv.
Han anbefaler også å vurdere behovet for hansker, som avhenger av jobben du skal utføre.

 

Thomas Belgen fra Milwaukee presiserer viktigheten av å bruke nødvendig verneutstyr som hørselvern og vernebriller.

– Hansker er særlig aktuelt hvis du jobber med betong eller metall. Hvis du jobber med metall må du også tenke på hva slags hansker du bruker, og det er viktig å velge et par som ikke smelter hvis det oppstår mye gnistsprut.
Ekspertens anbefaling: Milwaukee M18 FSAG125

Når Thomas blir utfordret på å komme med én anbefaling, så er han ikke i tvil: Milwaukee M18 FSAG125. Se bilde lengre opp i saken.

– Det er en vanvittig maskin med mye styrke, samtidig som den leveres med gode sikkerhetsfunksjoner. Det er nok grunnen til at den har blitt en bestselger. Milwaukee-plattformen gir i tillegg mange fordeler, sier han.

4 ting eksperten liker med Milwaukee M18 FSAG125

1. Med Milwaukee sin Fuel-teknologi får den kraft tilsvarende en 1200 watt. Det som kjennetegner Fuel-teknologi er at motor og batteri snakker sammen, og tilpasser strømmen den trekker fra batteriet for å være mest mulig energieffektiv.

2. Sikkerhet er viktig når du skal kjøpe ny vinkelsliper. Derfor leveres denne vinkelsliperen med anti-kickback-funskjon, line lock-out, i tillegg til at den har vibrasjonsdemping. Den har også “rapid stop”, som vil si at bladet stopper innen to sekunder etter at du skrur av sliperen. Maskinen er svært HMS-vennlig, som forhåpentligvis forhindrer de store arbeidsulykkene.

3. Du kan bruke Milwaukee sitt M18 batteri på over 200 andre verktøy, som gir deg veldig god fleksibilitet i forhold til din egen verktøyplattform. M18 FUEL™ verktøyene fra Milwaukee leverer de kraftigste 18V batteridrevne verktøyene i sin klasse. Batteriet har også veldig god driftstid i forhold til bruk.

4. Du trenger ikke verktøy for å skifte skive på denne maskinen. Det er integrert FIXTEC som gjør at du uten verktøy kan bytte skive. Husk å alltid velge riktig skive til jobben.

 

Med integrert FIXTEC slipper du bruke ekstra verktøy for å skifte skive.

Avslutningsvis anbefaler Thomas at man stikker innom en TOOLS-butikk, så får man den hjelpen man trenger.