Dykksag__4835_800x450.jpg

5 smarte triks som skjuler seg i dykksagen

I verktøyverden er dykksagen fremdeles et ganske ungt verktøy, men stadig flere får øynene opp for hva den kan gjøre.

 

De aller fleste har erfaring med den ærverdige håndsirkelsagen, og lurer på hvorfor de skal bytte den ut med en dykksag når de er så like.

– Den mest opplagte forskjellen er at dykksagen kan dykke ned i materialet, rett ovenfra, sier Tommy Haglund, som guider oss inn på lageret til TOOLS-butikken og henter frem en splitter ny dykksag fra Bosch, GKT 55 GCE, for å vise fordelene bedre.

– Det ikke mange er fullt så klar over er at det er en verden av forskjell i presisjonen til kuttet. Skinnen som dykksagen er ment å bruke gir et helt rett kutt, det er som å skjære et pent snitt etter en linjal. Det er også en gummilist på ytterst siden av skinnen som gir deg helt nøyaktig visning av hvor kuttet går, forklarer han, for han drar oss gjennom fem egenskaper denne typen sag har.

Vi anbefaler gjerne denne: Bosch GKT 55 GCE med skinne »

#1 Langt mer enn en sirkelsag:
Dykksagen kan erstatte bordsagen

Dykksagen tar egenskapene fra en sirkelsag, og kombinerer det med mange av egenskapene til en bordsag.

– For mange snekkere kan en dykksag langt på vei erstatte en bordsag. Det blir som en bordsag du kan ha med deg overalt.



Skinnen kan også vinkles til kanten av emnet med et vinkelanlegg, og lage 90-graders snitt eller skrå snitt presist og raskt.

– Det er utrolig nyttig hvis du for eksempel står på en byggeplass og skal skjære til noen taksperrer. Det er ikke moro å drasse med seg det digre emnet til gjærsagen, og det kan like lett gjøres med en dykksag.

#2 Smart skinnesystem:
Skinner gir rene og raske kutt

– Skinnen som følger med er gull verdt for dykksagen, men ikke mange er klar over at den kan brukes til mye mer enn rette kutt, sier Haglund.



Skinnen har tre gummilister under, noe som gjør at den ligger stabilt og godt på jevne underlag. Du kan koble flere skinner sammen, og du får skinner med ferdige maler for kjøkkenmontasje. Med noe ekstrautstyr som adapter for stikksag, eller overhåndsfres, kan også disse brukes på samme skinnesystem.

– Har du først skinneanlegget, så er det lurt å skaffe seg noen adaptere for annet verktøy du antageligvis allerede har. Du kan for eksempel ta ett, langt kutt med dykksagen, og så avslutte kuttet vinkeltrett med en stikksag eller frese et spor med den samme skinnen, sier han.

#3 Sett deg inn i detaljene:
Markeringer sikrer et perfekt kutt

Det alltid fristende å hoppe over å lese bruksanvisningen, men det er her de små egenskapene ofte skjuler seg.

– Som for eksempel hvordan dykksagen beregner hvor dypt kuttet går. På denne modellen er det for eksempel to streker som viser hvor dypt kuttet går; en som viser dybde uten skinne, og en som legger inn de seks millimeterne skinnen tar.



Denne lille forskjellen er bare én av mange detaljer som skjuler seg i bruksanvisningen, som kan spare et feilkutt eller to før man lærer. Andre nyttige markeringer å lære seg er hvor bladet stopper, som er markert på et nedtrekkbart deksel.

#4 Flere forskjellige modeller:
Velg en sag med bred vinkel

Ikke alle dykksager er like, men hovedforskjellen du bør se etter er hvor mange grader vinkel sagen har. Dette angir hvor langt til siden sagen kan tiltes, for å gi deg skrå kutt.

– Denne modellen fra Bosch, GKT 55 GCE, har en knepen fordel fremfor mange andre nettopp fordi vinkelen er så stor, sier Haglund.



Han peker på vinkeljusteringen, som gir rette kutt i nøyaktig vinkel.

– På denne modellen går vinkelen fra minus én grad til 47 grader. Det er en kjempefordel om du skal legge en plate ned langs en vegg, eller i et innvendig hjørne.

#5 Ta deg tid til å bytte blad:
Sylskarpe kanter og ingen merker

De aller fleste av oss kutter stort sett trevirke med dykksag, og når det skulle dukke opp noe annet så tar man seg kanskje ikke tiden til å bytte ut bladet med et annet. Det kan være en liten tabbe.

– Det er jo mange materialer i bruk i dag, som høytrykkslaminat og sementsprøytede plater. En snekker som setter opp et hus er nok ikke like flink til å bytte blader etter materialet. Det er jo utrolig hvor mange forskjellige blader du får, og med riktig blad så hever du standarden på produktet du leverer fra deg betraktelig. Du ser at det er sylskarpe kanter og ingen brennmerker, understreker Haglund.

– Du bør rett og slett ta deg de to minuttene og bytte blad når du bytter til et annet materiale, og på denne sagen går det virkelig raskt å gjøre.