Mann med hørselvern fra Peltor

Stadig flere ønsker aktive hørselvern med omgivelseslyd forteller Knut Alexander Mo i 3M Norge.

Stadig flere ønsker aktive hørselvern med omgivelseslyd, vi gir deg tipsene du må tenke på

I senere år har hørselvern-teknologien blitt stadig bedre. Dermed er det mye å hente på å velge fra øverste hylle både når det gjelder sikkerhet, brukervennlighet og komfort.

- Stadig flere ønsker aktive hørselvern med omgivelseslyd.
Dette sier KAM Knut Alexander Mo i 3M Norge A/S på spørsmål om hvilke hørselvern som er i vinden.

I Norge har det lenge vært en bevissthet rundt viktigheten av å beskytte hørselen i en støyende arbeidshverdag. I motsetning til skader på andre deler av kroppen, er det ikke mulig å helbrede en skade på hørselen.
De fleste vet at det ikke bare er høye smell som kan gi en plutselig, permanent hørselsskade. Den totale mengden av støy man utsettes for i løpet av dagen kan på sikt gjøre uopprettelig skade. Tinnitus og tap av hørsel i enkelte frekvensområder er eksempler på skader man kan risikere dersom hørselen ikke beskyttes godt nok.

3M Peltor er i toppskiktet når det gjelder hørselvern, og deres kvalitetsprodukter har en selvskreven plass i sortimentet til TOOLS. For den som skal kjøpe nytt er det uansett mye å ta hensyn til.

Peltor hørselvern er godt kjent, og en favoritt blant mange proffbrukere er Peltor WS Alert
- Noe av det viktigste er at man velger hørselvern med riktig demping, og at komforten er god nok til at man kan bruke dem hele dagen uten at det blir slitsomt, understreker Knut.


Tryggere arbeidsmiljø med aktiv demping

Aktiv demping betyr at hørselvernet i tillegg til den mekaniske dempingen har innebygd elektronikk som ytterligere demper støy. Man kan selv velge høy, medium eller lav demping etter behov.
Mange vil kjenne dette fra vanlige hodetelefoner til musikkbruk. Men hørselvern stiller andre krav til demping og robusthet.
- Når våre hørselvern har et signal-støyforhold på 30 dB, betyr det at man kan arbeide i de aller mest støyende områdene og likevel holde støyen under skadelig nivå, sier Knut.
Det kan være en utfordring at man både skal beskytte hørselen og kommunisere med kolleger i støyende omgivelser. Det er her omgivelseslydfunksjonen kommer til sin rett.
Den lar deg høre hva som blir sagt, samtidig som støynivået rundt dempes. Dette gjøres ved at mikrofoner på utsiden av hørselvernet tar inn lyder du trenger å høre. Graden av omgivelseslyd kan justeres.
- I dag har denne funksjonen blitt så bra at den har en stor verdi. Både fordi den beskytter hørselen, fordi den letter kommunikasjonen og fordi den øker sikkerheten gjennom bedre oversikt over hva som foregår rundt deg.

Hørselvern med boom-mikrofon gjør at man lett kan føre en telefonsamtale selv der det er mye bråk
Med omgivelseslyd av god kvalitet er det ikke lenger nødvendig å løfte på ene øreklokken for å høre hva an kollega sier – og dermed risikere en hørselsskade. Samlet sett kan et hørselvern med de rette egenskapene bidra til en tryggere og mindre stressende jobbsituasjon.

- Vi har hørselvern med nivåavhengige boom-mikrofoner som også har veldig god støydemping. Det betyr at at man lett kan føre en telefonsamtale selv om man står et sted der det er mye bråk, sier Knut Alexander Mo, key account manager i 3M Norge A/S.

Sammenheng mellom hygienesett og god demping

Ulike arbeidsplasser gir ulike behov. Det å lage et vanlig hørselvern med mye demping er mye enklere enn å lage et aktivt hørselvern med mye demping. Peltor WS Alert sine hørselvern har et signal-støy-forhold på 30 dB, uten at de klemmer så hardt over ørene at det går ut over komforten.
- Med Bluetooth-tilkobling er det mange som bruker hørselvernet til å spille av musikk mens de jobber, sier Knut og forteller at lydkvaliteten er meget god.
Mo understreker viktigheten av å skifte hygienesett for å beholde dempeeffekten.
- Ved hard bruk anbefaler vi å bytte hvert halvår. Når putene som omslutter øren blir slitt, kan det føre til støylekkasje.

For å opprettholde dempeeffekten er det viktig å skifte hygienesettet ca hvert halvår.
3M produserer også CE-godkjente kombinasjoner av vernehjelmer og øreklokker, dermed er man garantert at 3M Peltors hørselvern med hjelmfeste passer perfekt.
Knut trekker spesielt frem 3M Peltor sin WS Alert-serie. Her finnes tre ulike modeller som alle har like god støydemping, men litt forskjellige spesifikasjoner ut over dette.
Toppmodellen XPI levere med ekstra hygienesett og klokker i tre forskjellige farger, den kan dessuten kobles til to ulike Bluetooth-aktiverte enheter.
Modellen som ligger hakket under heter XP og har kun en Bluetooth-tilkoblingsmulighet.
Den rimeligste modellen, X, har ikke som de andre oppladbart batteri, antenne eller medfølgende hygienesett. Alle tre modellene kan brukes med AA-batterier og har minst 70 timers batteritid.


5 tips:

1. Legg vekt på komforten når du velger hørselvern, de skal sitte godt uten å stramme rundt hodet.
2. Se etter funksjoner du har nytte av i din arbeidssituasjon.
3. Hørselvern med omgivelseslyd bidrar til et tryggere arbeidsmiljø.
4. Det anbefales å skifte hygienesett hvert halvår.
5. Tenk kvalitet – et godt hørselvern skal holde i fem år.