imagefvba.png

 

Dette er Bosch-ekspertens 4 favorittdriller

Drillen er håndverkerens beste venn og har erstattet hammer og spiker til svært mange arbeidsoppgaver. Med det har både arbeidsflyten og effektiviteten blitt betraktelig bedre.

Før var det mye enklere å kjøpe drill. Da hadde proffbrukeren gjerne bare én drill, mens nå har man ofte flere driller for å dekke forskjellige behov og arbeidsoppgaver.

– Typisk har dagens håndverkere minst et par driller, og mange ganger flere, litt avhengig av arbeidsoppgaver og type prosjekt man jobber på, forteller Harald Kåre Angvik, som jobber som verktøyspesialist i Bosch.


SLIK VELGER DU RIKTIG DRILL

Harald Kåre har selv lang erfaring som snekker, og mener at det første du må tenke på når du skal kjøpe en drill i dag, er hvilke arbeidsoppgaver drillen skal løse.

– Når du har kartlagt det må du se på hvilke bor og skruer du skal bruke, og ikke minst hvor du skal bruke drillen. Generelt er mitt råd at du velger den letteste drillen som gjør jobben.

Lav vekt er ifølge Harald Kåre spesielt viktig når du jobber med drillen over hodehøyde. Det finnes både små 12V- og 18V-driller som kommer til på trange områder, i tillegg til store og kraftige maskiner som er laget for store hullsager.

imageylwtp.png

Denne lille 12 V drillen er perfekt dersom du jobber over hodehøyde

– En liten, lett og billig 12V og en tyngre 18V kan være en god kombinasjon. Ved møbelmontering eller terrasseskruing trenger du ikke de største drillene. Alternativt en liten 18V for å holde seg på den samme plattformen, så har du samme batteri til alle maskinene.


Harald Kåre nevner også børsteløse driller, KickBack-control og HMS er ting som blir viktigere og viktigere for deres kunder.

– Sist men ikke minst er ergonomi viktig, så hvilken drill som er riktig for deg påvirkes også av størrelsen på hendene dine.

Ekspertens 4 favorittdriller fra Bosch

  1. GSR 12V-35 Børsteløs: – Denne drillen passer til de fleste av skru- eller borejobbene til håndverkere. En lett maskin for generell bruk på rundt kiloen inkl. batteri. Denne overrasker alle de som tester den med sin styrke og utholdenhet, har et dreiemoment på 35 Nm ved hard skruing og leverer 1750 O/min samt 35 nm.

  2. GSR 12V-35 Flexi Click: – Dette er et fantastisk redskap som er perfekt for deg som jobber med kjøkken eller trenger å komme til trange steder, skru i vinkel, eller skru helt inne i hjørnet av et skap og lignende. Samme drillen som over, men fem forskjellige forsatser. Kan nå også fås med hammerforsats (GFA 12-H) som kan brukes opptil 8mm i betong.

    imagemnbjn.png
    Med Flexi Clik kan kommer du til i trange steder

  3. GSR 18V-EC: – Denne passer dersom du trenger en lett og kompakt drill som du skal bruke som en standard monteringsmaskin til veggmontering og lignende, men trenger mer kraft enn en 12V. Her får du også fullt fokus på sikkerhet og HMS med KickBack-control for å hindre at brukeren vrir håndleddet, og presisjonsclucth for lengre levetid på gir. En perfekt innstegsmodell for deg som skal velge plattform, da den er veldig prisgunstig i det populære 18V-segmentet. 1900 O/min og 60/30 NM ved henholdsvis hardt og mykt moment. Ønsker du en vassere drill i mellomklassen, så hadde jeg gått for en GSR 18V-90C med hele 2100 o/min og 64 NM.
  4. GSR 18V 150C: – En ekstra stor og kraftig maskin beregnet for veldig tøff bruk, og som dermed tåler store ytre påkjenninger. KickBack-control er ekstra viktig på denne på grunn av stor kraft i maskinen. Med 150/84 NM er denne laget for å bruke opptil 150/160 mm hullsager. Vinkelmåler gjør at ekstra lange skruer blir montert riktig i konstruksjonen. Passer for de som jobber med massivtrehus, rørleggere som har mange store hullsager, laftere som har mye hulltaking, og generelt dem som har røffe oppgaver i arbeidshverdagen. Dette er en “i tillegg til”-maskin.


imagelpmlo.png

Med en GSR 18V 150C får du gjort selv de tøffeste jobbene som å skru inn ekstra lange treskruer, eller store hullsager

 

Thomas Rustad i Bosch Norge mener at en annen populær maskin som fortjener hederlig omtale er muttertrekkeren GDX 18 V-210C.

– Dette er markedets eneste muttertrekker med både 1/2" firkantfeste og 1/4" innvendig sekskant, som gjør at maskinen dekker to bruksområder. Den leverer 210 NM tiltrekningsmoment og 370 NM avtrekk.

Thomas forteller videre at muttertrekkeren også kan persontilpasses med tre forskjellige hastigheter, og flere individuelle innstillinger kan lagres via app.

– Ett eksempel er Auto-slow down ved hjulskift som gjør at maskinen stopper når bolten treffer anleggsflaten. Det er spesielt fint ved skruing av takplater, så ikke pakning klemmes for mye. Hvis du ønsker å skru mutteren kun delvis ut uten å falle av, kan du lagre innstillinger for det i appen, slik at du løsner mutteren med fingrene til slutt. Modusene kan enkelt justeres for en spesifikk oppgave via Bosch Toolbox-appen, avslutter han.