Denne supersterke tapen kan erstatte skruer og nagler

hero image

3M VHB-tape kan i mange tilfeller erstatte for eksempel skruer dersom man skal henge opp en tung ramme.

I 1980 ble de første utendørsskiltene festet med den nye VHB-tapen. 44 år senere henger de fremdeles som støpt.

 

– Dette er ikke bare en tape. Det er en løsning som i mange tilfeller kan erstatte bolter, skruer og sveising, sier Hans Vegel. Han er salgssjef for industritape og lim hos 3M Norge, og har 37 års erfaring på feltet.

Vi tok en prat med Hans og kollegaen Knut Alexander Mo da vi møtte begge to hos TOOLS i Drammen. Både Hans og Knut forteller at kunder ofte blir overrasket når de ser hvor mye tapen holder:

Og så vidt jeg vet, finnes det ikke noen sterkere dobbeltklebende tape enn 3M™ VHB™-tape på markedet forteller Knut som har jobbet mange år med industriprodukter hos 3M.

Kundene blir ofte overrasket når de ser hvor mye tapen holder forteller Knut Alexander Mo fra 3M.

Lim tvers gjennom

3M™ VHB™-tape skiller seg fra andre typer skumtape på flere måter. Mens skumtape har lim på begge sider og skum i midten, har VHB™-tape lim tvers gjennom. Det betyr at skummet ikke kan ryke.

Utformingen gir en 100 % lukket og forseglet struktur, som fungerer som en fuge mellom materialene. Den er også støtdempende, tåler ekstreme værforhold og de fleste kjemikalier.

– Disse egenskapene gjør 3M™VHB™--tapen ideell for mange ulike overflater og applikasjoner, alt fra utendørs skilt til komponenter i luftfarten, forklarer Knut Alexander.

Usynlig og allsidig lettvekter

Når du bruker skruer, nagler eller sveising, må overflaten ofte pusses eller behandles etterpå. Men bruker du tape, får du en usynlig montering med én gang.

I tillegg kan du montere sammen ulike typer materialer som plast, glass, metall, kompositt og tre. Tapen krever heller ikke noen bestemt tykkelse på materialet, og i motsetning til punktfeste, distribuerer den belastningen jevnt. Det gjør det mulig å feste sammen svært tynne og lette materialer.

– Det gjør 3M™ VHB™-tape til et særlig godt valg for industrier som er avhengig av vektreduksjon, som for eksempel flybransjen, forklarer Knut Alexander.

Brukes på alt fra kjøleskap til fly

Mobiltelefoner, kjøleskap, interiørdetaljer i biler, fly, båter, sprosselister på vinduer, skilt, garderober – det finnes nesten ingen grenser for hvor denne tapen kan brukes.

Med denne tapen monterer du lister raskt og effektivt og du unngår spikerhull.

– Tapen tåler UV-stråler, den er vanntett og fungerer som en forsegling mellom materialene. Det gjør at den er svært velegnet for utendørs bruk, som for eksempel til skilt.

Slik bruker du den

For at tapen skal sitte optimalt, er det viktig med gode forberedelser. Overflatene må være rene, fettfrie, og tørre. Bruk gjerne teknisk isopropanol eler aceton for rengjøring før du går i gang, anbefaler Vegel.

Han påpeker at det må bør være minst 10-15 grader når tapen skal påføres, og at det er viktig å bruke tilstrekkelig med tape i forhold til vekten på det materialet du vil henge opp.

– For skilt, bilder eller lignende anbefaler vi minimum 25 kvadratcentimeter tape per kilo dersom det skal stå innendørs, og 60 kvadratcentimer dersom det skal stå utendørs.

– Er du i tvil, ta kontakt med en av TOOLS-butikkene, råder Knut Alexander.

Miljø og bærekraft

Kontaktlim herdes ved at løsemidler fordamper. Slik er det ikke med VHB, forklarer Vegel.

– Her er det ingen løsemidler, og den trenger ingen herdeprosess. I og med at tapen varer veldig lenge, øker også holdbarheten på de produktene den brukes til.

Det tar ikke lang tid fra du montert tapen til du har oppnådd en imponerende styrke.

Etter hvert har det kommet flere ulike varianter og tykkelser av tapen, spesielt utviklet for ulike overflater og behov. Og selv om 3M™ VHB™-tape har vært på markedet i snart 45 år, er det fremdeles mange som ikke vet om den.

– Hver gang vi står på stand og forteller om denne tapen, opplever vi at det kommer mange som blir imponert og overrasket, fordi de aldri har hørt om VHB før, avslutter Knut Alexander.

Vil du prøve 3M™ VHB™-tape, eller trenger du råd om hvordan du skal gå frem for å få den til å sitte optimalt? Kom gjerne innom en av våre TOOLS-butikker, så vil en av våre kompetente rådgivere hjelpe deg!