Støv og farlige gasser: Hva slags åndedrettsvern skal du velge?

Det kan være vanskelig å orientere seg i hva som finnes av ulike former for åndedrettsvern. I denne videoen gir Pål Bakken fra TOOLS noen gode råd.

 

Støv og farlige gasser som pustes inn på arbeidsplassen utgjør en stor helserisiko. Likevel blir mange utsatt for det daglig. Nettopp derfor er det også viktig med høyt fokus på å beskytte inngangspartiene til vårt åndedrettssystem: munn og nese.

Ifølge tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) rapporterer flere ulike yrkesgrupper å være til dels meget utsatt for støveksponering i arbeidet. De som oppgir å være høyest eksponert finner man innenfor sektorene bygg og anlegg, industri og landbruk.

Hold deg oppdatert - meld deg på nyhetsbrev fra TOOLS!

Men hva slags åndedrettsvern skal du velge slik at du beskyttes riktig?

– Det første du må finne ut er hva du skal beskytte deg mot. Hvilket miljøer du oppholder deg i og hvilke typer støv eller gasser blir du utsatt for, er avgjørende for hva slags vern du bør velge, forklarer Pål Bakken i TOOLS.

Pål Bakken i TOOLS viser fram forskjellige typer åndedrettsvern.

Det som passer for deg og din ansiktsform, passer kanskje mindre godt for andre. Det er en utfordring for maskeprodusentene.

– Derfor er det viktig at du får prøve ulike masker helt til du finner den som passer deg best. For dersom passformen er feil, vil du kunne slippe inn farlig støv, gass eller damp, sier Bakken.

Se videoen i toppen av artikkelen for å lære mer om ulike typer åndedrettsvern!

Les mer:

Videoen er produsert i samarbeid med EnerWE.