Velg riktig støvsuger til riktig jobb

 

I verste fall kan de som puster inn støv på arbeidsplassen ende opp med alvorlige sykdommer forteller Kim Bjørnstad fra Karcher

Byggeplasser betyr mye støv, mye avfall, mye urenheter som risikerer å havne i luften og utgjøre ubehag for de som arbeider der. Bygg som renoveres eller rives kan også inneholde farlige materialer, som asbest eller sopp. Dette må for all del ikke arbeiderne bli utsatt for.
I verste fall kan de som puster inn støv på arbeidsplassen ende opp med lungesykdommer, allergier eller kreft.

Den naturlige løsningen for å holde byggeplassen hygienisk er en skikkelig, profesjonell støvsuger. Dette er maskiner som kan håndtere det aller meste av støv og andre partikler, og som sørger for ren luft fri for helsefarlige elementer.

Kärcher har lang erfaring med å utvikle profesjonelle støvsugere, og produktsjef Kim Bjørnstad deler villig sine tips til renest mulig arbeidsplass.
Tenk på jobben du skal gjøre
Bjørnstad forteller at Kärcher har forskjellige støvsugere i sortimentet, som passer til forskjellige jobber, og som er sertifisert til forskjellige typer støv og skitt.

Han sier at det er viktig å vite hva slags jobb man skal utføre, og deretter finne riktig verktøy til jobben. En våt- og tørrsuger vil i utgangspunktet løse de fleste oppgaver en arbeider kan møte, men det er viktig å tenke på aspekter som størrelsen på beholder, og hvorvidt man skal samle opp væske eller tynt støv. Dette kan videre påvirke hva slags filter man velger å bruke.

- Det er tre typer filtre vår bransje forholder seg til. Disse kategoriseres som L, M og H. L er den enkleste typen, som passer til rengjøring av avfall, grus, stein og lignende. Den slipper gjennom 1 milligram partikler per kubikkmeter luft, sier Kim Bjørnstad.

- M-klassen filterer 99,5% av luften, og benyttes under tyngre oppgaver som riving, skjæring og boring av materialer som tre, stein, gips eller plast. H-klassen er den mest avanserte, og filterer så godt som alt. 99,995 prosent. Den brukes under spesielt farlige forhold, sier han.
Filtre som er H-sertifisert, skal blant annet benyttes ved håndtering av asbest, andre typer usynlig, skadelig støv, bakterier og virus, eller sopp, sporer og annet biologisk materiale.

Bjørnstad påpeker at skal man jobbe med så farlig støv, må hele støvsugeren være sertifisert til det. Alt skal være tett, og ingenting skal komme ut, hverken fra maskinen eller beholderen. Arbeiderne bør ha vernedrakt på, og alt avfallet må håndteres forsvarlig hele veien.


Praktiske løsninger

En av fordelene med Kärcher-støvsugerne er at de har flatfilter, som altså ikke opptar plass i beholderen, noe som er tilfellet med andre typer løsninger. Samtidig blir ikke kraften i støvsugeren svekket om beholderen begynner å bli full. Større filterflate betyr også at filterne varer lenger.

En av fordelene med Karcher-støvsugerne er at de har flatfiltre som ikke opptar plass i beholderen, forteller Kim

Når det er avklart hva slags arbeid du trenger støvsugeren til, er det på tide å velge riktig produkt. Der vil Kärcher være behjelpelige med å svare på alle spørsmål, men Kim Bjørnstad har ett tips til en løsning som bør tilfredsstille de fleste behov.

Et godt sted å starte

- NT 30/1 Tact Te-modellen er markedets kraftigste 1-motors støvsuger. Dette er noe vi har målt, sammenlignet med konkurrenter, og kan stå for. El-motoren har også to blader, der det ene lager vakuum og det andre kjøler systemet, slik at man ikke opplever brent lukt.

- Modellen har også rustfrie sugerør som ikke blir skadet av vann eller betong, og man kan koble el-verktøy rett inn i maskinen, noe som er praktisk for håndverkere. Samtidig kan man koble sugeslangen fra bordsirkelsagen til støvsugeren, og støvsugeren suger opp trestøvet direkte, forklarer produktsjefen.

Grovstøvsugeren Karcher NT 30/1 er markedets kraftigste 1-motors støvsuger. Klasse L

Bjørnstad anbefaler også å kjøpe antistatisk slange og bend, da en standard sugeslange kan bli statisk og ubehagelig å bruke i lengden.

- Riktig støvsuger og riktig filter er det du trenger for å rengjøre arbeidsplassen, eller håndtere farlig avfall. Dette sørger for sikkert arbeid og våre støvsugere er samtidig effektive, miljøvennlige og kraftige, avslutter Bjørnstad.

 

Dette er fordelene med Kärcher NT 30/1 Tact Te:

  • Helautomatisk rengjøring av filter

  • Flatfilter som ikke tar opp beholderplassen, og sørger for lengre brukstid

  • El-uttak for andre verktøy, som også sørger for at støvet fra andre maskiner ikke kommer ut i lufta

  • Integrert lagring for tilbehør