Kvalitetshansker betyr sparte kostnader

Samtidig som du får en mer effektiv og tryggere arbeidshverdag.

Guide 5122W er en vinterhanske som er aktuell for mange bransjer

– Se for deg at du løfter tungt mens du er på jobb. Du bruker masse krefter på det løftet, men hvis du i stedet bruker hansker som har et veldig godt grep, får du en helt annen ergonometrisk belastning. Og da klarer du faktisk å øke farten på arbeidet. Det samme skjer når du jobber med noe som krever finmotorikk - en riktig hanske klarer å få arbeidsfarten din til å øke.

Det forteller Geir Ole Andersen, som er Key Account Manager for Guide Gloves da han var innom TOOLS for å prate om vinterhansker. Guide er en produsent av et stort spekter arbeidshansker som passer for en rekke bruksområder og bransjer.

Det er altså essensielt å forstå viktigheten av gode arbeidshansker i jobbsammenheng. En hanske er ikke bare en hanske.

En hanske er ikke bare en hanske, forteller Geir Ole Andersen fra Guide Gloves.

Fokuser på sikkerheten

– Mannen i gata tenker kanskje at en hanske skal hindre deg fra å bli bløt, fryse eller bli skitten på hendene. At det først og fremst handler om komfort. Saken er at det er faktisk sikkerheten som er det viktigste, da mellom 30 og 40 prosent av alle arbeidsulykker skjer på hånd eller finger. Vi må se på hansken som en av de viktigste delene i en sikkerhetsbekledning. Det er viktig å være beskyttet mot kutt, kjemikalier, slag og alle andre påkjenninger hånda kan bli utsatt for, forteller Geir Ole.

Han påpeker også at gode hansker er en investering i bærekraft. En kvalitetshanske som varer det dobbelte av en dårlig hanske, betyr mindre bruk av råvarer, halvparten så mye energibruk under produksjon, og halvparten så stort CO2-avtrykk under transport.

– Det trengs bare en holdningsendring. La fagfolk finne rett hanske til fagfolk, sier Geir Ole.

Guide 5122W er en vinterhanske som er aktuell for mange bransjer i løpet av den kalde tiden. Geir OIe Andersen er veldig opptatt av å presisere hvor mye arbeid som går inn i utviklingen av en slik hanske, og hvor viktig kvalitetsaspektet er.

– Å bygge en hanske er for oss basert på årelang erfaring, og det er en prosess som er mye mer kompleks enn det mange tror. En slik hanske har flere lag, og skal være ergometrisk riktig for nordiske forhold. En hanske som er god lenger ned i Europa, er ikke nødvendigvis god i Norden. Klimaet her er annerledes, og krever mye mer av kunstskinnet som hansken er laget av.

I og med at det kan være såpass kaldt, må isolasjonen bygges inn med større omhu enn ellers.

– Hansken må være varm nok, samtidig som du klarer å jobbe med den. Det finnes også forskjellige typer membraner, og det er viktig med en membran som står i stil med bruken. Guide 5122W har en membran som er veldig god, og gjør hansken helt vanntett, forklarer Geir Ole.

Guide 5122 har en god membran som gjør hansken helt vanntett, forteller Ole

Materiale er nøkkelen

Han sier at fingertupp-følsomhet er et begrep Guide ofte bruker, der en hanske er tilpasset jobben som skal gjøres, og sørger for et godt grep uansett forhold. Et aspekt som sørger for at grepet er godt, er at hansken er laget av kunstskinn.

– Det finnes flere typer vanlig skinn som brukes i hansker, og som har forskjellige egenskaper. Fellestrekket er at skinn påvirkes av fuktighet, og når det er vått kan det bli sleipt og slimete. Når det tørkes, kan det bli stivt og hardt å bruke, sier Andersen.

– Guide GTX-kunstskinnet, som vi bruker, tåler fuktighet mye bedre, og hansken kan skylles i lunkent vann, henges til tørk, og den vil ha akkurat den samme substansen som før den ble våt. Kunstskinnet tåler bedre å bli utsatt for vær og vind uten å miste grep og fingerfølsomhet. Ikke minst blander vi et materiale inn i kunstskinnet som gjør at du kan bruke hansken på mobiltelefonen, forteller han.

Varm og god på jobben

Guide 5122W er laget for kjølige, nordiske forhold, og har blant annet et lag med Thinsulate-isolasjon inne i hansken. Den har også en åpen mansjett som gjør den elastisk og god over håndleddet og god passform og et bredt utvalg av størrelser for alle typer brukere. Ikke minst er hansken kledd i Hi-Viz-farge for synlighet i mørket.

Guide 5122 beskytter mot kontaktvarmenivå 1 - 100 grader - EN407

Hi-Viz er viktig med tanke på sikkerhet - mange yrkesgrupper har krav om å bruke arbeidsklær som er synlige i mørket, men hendene blir ofte utelatt. Og det er jo hender som er utsatt for skader og befinner seg nærmest farlige operasjoner, dermed er det viktig at de er synlige i all slags vær og arbeidsforhold.

– Nøkkelen er materialvalget og sammensetningen av dem. Det er det som gjør hansken unik. Det er hvordan alle komponentene spiller sammen, som er det viktigste for en god arbeidshverdag.

Det koker ned til at for krevende yrker er det verdt å investere i hansker som holder god kvalitet, har en god passform og beskytter godt.

– Det er viktig at kunden har et bevisst forhold til hva de trenger. Veldig mange tror at en hanske er en hanske, de går og finner en grå hanske som er fem kroner billigere enn den grå hansken ved siden av. Så kjøper de det billigste, som sjeldent er en god løsning. Skaffer du deg litt kunnskap og investerer i rett hanske til rett jobb, vil totalkostnaden din synke, du vil være bedre sikret og gjøre jobben mer effektivt, avslutter Geir Ole Andersen.