Når det gjelder profesjonelle støvsugere, er det tre filterklasser man snakker om forteller Torgeir Kjus, denne har høyeste klasse - H

Støvfritt arbeidsmiljø er viktigere enn du tror. Slik får du det til.

Arbeidsplasser over det ganske land er fulle av støv og andre uønskede partikler i luften. Blant annet er byggeplasser spesielt utsatt for uren luft, noe som igjen går ut over helsen til de som arbeider på stedet.

- Du kan ha jobbet et langt liv som snekker eller murer, men aldri ha røyket sigaretter. Så viser det seg når du går av med pensjon, at du ikke har noe lungekapasitet igjen. Det er partikler du har dratt inn i lungene, og som aldri kommer opp igjen. Dette er i verste fall langtidseffekten av å ha jobbet på arbeidsplasser med støv og urenheter, forteller Torgeir Kjus, produktselger hos Husqvarna.
Spesialiteten til Kjus er kraftige støvsugere, spesialutviklet til bruk på nettopp krevende arbeidsplasser. Han forteller om en spesifikk modell, nemlig DE 110.

Husqvarna DE 110, perfekt støvsuger ved sliping, kapping, boring osv

- På de fleste byggeplasser er det alltid en eller annen form for en grå tåke i lufta. Mye av det kommer ut av støvsugere som brukes der. De fleste håndverkere i dag bruker tross alt en støvsuger for å rydde opp. Men svært mange ligger i feil filterklasse. Det fører til at det aller fineste støvet blir spredt i lufta, i stedet for å bli samlet opp.
- DE 110 samler opp alt. Og da får du et mye bedre inneklima, sier Kjus.

Ingen partikler slipper unna

Han presiserer at nøkkelen til renere luft på arbeidsplassen er filtreringssystemet. Når det gjelder profesjonelle støvsugere er det tre filterklasser man snakker om, kalt L, M og H. Innenfor kategorien H (som står for high), går filtreringsnivået fra 11 til 16.
- Denne støvsugeren har HEPA 13-filter, som vil si at lufta som kommer ut av maskinen er 99,995 prosent ren . I praksis betyr det at disse støvsugerne er godkjent for asbestsanering. Skal du på et høyere filtreringsnivå enn dette, snakker vi om filtrering av gass, forteller Kjus.

Husqvarna DE110 har høyeste klasse, H som står for High. Lufta som kommer ut av maskinener 99,995 ren.

Kjus mener at en slik støvsuger bør befinne seg på enhver byggeplass. Det er mange steder at arbeiderne bruker kost og spade for å rydde opp, noe som absolutt ikke er nok.

- I Sverige er det faktisk forbudt å bruke kost og spade. Du må bruke støvsugere med HEPA 13-filter, påpeker han.
Det er flere fordeler med en støvsuger som DE 110, enn bare glimrende filtrering av luft. Kapasiteten på støvsugeren er fire ganger høyere enn sammenlignbare modeller. Det betyr mer plass til avfall. Det som også er svært viktig er posesystemet. Posen blir ofte full på byggeplassen og må tømmes der og da, og det er vesentlig å ikke spre støv i løpet av denne prosessen. På denne modellen er det enkelt å dra av posen og vippe den bort, slik at det ikke kommer noen støvpartikler ut mens man bytter pose.

Her ser vi det er enkelt å dra av posen, stripse i hver ende slik at støvet ikke spres på arbeidsplassen når man tømmer.

Rimelig i drift og praktisk

Et annet viktig aspekt er effektivitet og økonomien i å bruke en såpass kraftig maskin.
- Denne nye modellen av støvsugeren har en motor på 1000 watt. Den forrige modellen hadde motor på 1250 watt. Det er redusert wattstyrke, men sugeeffekten er økt med nesten 15 prosent. Vi får mye mer effekt ut av mindre strømforbruk fra de nye motorene, forteller Torgeir Kjus.

DE 110 har også avansert strømstyring. Det finnes en egen modus kalt eco-flow, der motoren starter på lav effekt og bruker lite strøm, og mens man jobber og det ligger mye støv på gulvet, blir effekten skrudd opp. Hvis filteret begynner å bli tett, blir effekten også skrudd opp, og når det er helt tett og må byttes, går det en alarm, slik at man får tydelig beskjed.

Kjus nevner flere gode egenskaper: Støvsugeren er lett å flytte på og håndterbar, selv om den veier en del mer enn de støvsugerne man ofte ser på en byggeplass i dag. Den kommer komplett med alt tilbehør man trenger, og øvrige munnstykker og tilbehør kan kjøpes separat. Alt tilbehøret henger på maskinen, slik at det ikke er noen løse deler som ligger og slenger.

- I store trekk handler det om at du får ren luft. Det lukkede posesystemet og den høye filtreringsgraden sørger for det. Samtidig har støvsugeren høy effekt. Ja, dette er en kostbar maskin, men den blir likevel billig per år, fordi du får en maskin med veldig lang levetid. Vi kjenner til firmaer som har brukt støvsugerne våre i over ti år, og det er ganske unikt, avslutter produktselgeren.

Tre gode grunner til å investere i en Husqvarna DE 110-støvsuger:

• Høy filtreringsgrad og posesystem sørger for helt ren luft på arbeidsplassen
• Ny motor sørger for kraftig sugeeffekt med mindre strømforbruk
• Håndterbar maskin med mange smarte løsninger