Trelagsprinsippet holder deg varm og tørr i ruskevær

Kle deg riktig lag på lag med tanke på temperatur, klima og arbeidsplass

Riktig arbeidstøy påvirker jobbopplevelsen din mer enn du tror. Har du ikke kledd deg riktig for vær og arbeidsforholdene, kan arbeidsdagen raskt gå fra å være en god dag til å bli en dårlig dag.

Å forstå trelagsprinsippet

De fleste er kjent med trelagsprinsippet; De vet at det å ha et indre lag, et mellomlag og et ytre lag er nødvendig for å være komfortabel utendørs og for å beskytte oss mot vær og vind. Det betyr at vi kler oss i lag, og de tre lagene har til hensikt å transportere fukt bort fra kroppen, varmeoppbevaring og beskyttelse mot regn, kulde eller vind. Trelagsprinsippet går altså ut på å kle oss med tanke på temperatur, klima og arbeidsplass.

Hold deg varm samtidig som du unngår å bli svett 
Med tanke på utfordringene som kommer med lavere temperaturer, blir det avgjørende å opprettholde varmen, samtidig som man unngår fuktighet fra svette. Dessuten må man balansere disse behovene med fleksibiliteten i bevegelsen, som kan være utfordrende med flere lag med klær.

Når vi kommer til det første laget, kan bomull kjennes som et naturlig valg, men mange finner ut at det blir som å ha på en fuktig fille. Ull har en naturlig evne til å regulere varme og fungerer best som det innerste laget. Syntetiske stoffer kan også være effektive. Deretter kommer et mellomlag og et ytterlag, sier Ola Feten, Teknisk salgsutvikler hos TOOLS.

Lag på lag med ull innerst og ull mellomplagg er ofte en god kombinasjon.

Hvis du jobber med fysisk anstrengende oppgaver, kan det være lurt å ta av mellomplagget og sette det på igjen når du blir stående stille. Dette gir ekstra fleksibilitet, sier Ola.

Trelagsprinsippet for arbeid i kulda:

  • Lag 1, innerst på kroppen: Ull har evnen til å regulere varmen og er best innerst på kroppen. Syntetisk materiale kan også være et godt alternativ.

  • Lag 2, mellomplagg: Som mellomplagg bruker du en fleece eller ullgenser, som isolerer godt og gir god varme.

  • Lag 3, ytterplagg: Det ytterste plagget bør være en vattert jakke eller en skalljakke som beskytter mot vær og vind.

En god ytterjakke beskytter deg mot vær og vind

NB! Husk også lue, gode arbeidshansker og ikke minst å holde deg varm på beina. Lite er så ødeleggende for arbeidsmoralen som kalde føtter.

Hos TOOLS finner du arbeidsklær tilpasset alle sesonger og værforhold. Er du usikker på hva du trenger, kan du få veiledning og hjelp til å velge riktig antrekk og materialer.